Ardan Turkce Rehber (1.17) by Meyra

Ardan Turkce Rehber (1.17)

By: Meyra
Last Updated: May 27, 2016
4 Votes
Rating Pending
Build 1 of 1

Ardan

Build: Ardan Destek

Ability Path

Julia's Gift
Heroic Perk
Vanguard
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Blood for Blood
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Gauntlet
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Threat Meter

Threat
Low
High
Show all
Threat Hero Notes
1
Catherine Ardan Catherine karsi oyunun her evresinde avantajli bir durumdadir. Bu yuzden oyunun basindan itibaren kolaylikla ustunluk kurulabilir. Bu avantaj degerlendirilmelidir.
2
  No Threat
3
Taka Taka oyun basinda oldukca zayif bir kahraman oldugu icin cok fazla tehdit yaratmayacaktir. Bu yuzden oyun basinda rahatsiz ederek ustunluk saglanirsa devami da gelecektir. Aksi bir durumda taka sikinti yaratabilir ozellikle yetenek gucu gelisen bir Taka buyuk bir tehdite donusebilir.
4
  No Threat
5
Joule Joule bence oyun basinda cogu kahramana karsi avantajli. Kendi kahraman avantaji ile daha da zorlu hale gelmekte bu yuzden ozellikle ilk skill olan stundan kacildigi surece durdurulabilir bir kahraman.
5
Glaive Glaive verdigi alan hasari sayesinde birden cok rakibi etkiledigi icin dikkat edilmesi gereken bir kahramandir. Glaive e karsi Atlas Pauldron oldukca onemli bir itemdir.
6
Reim Reim 1.17 metası ile dengelendigi halde hala tehdit olmaya devam etmekte oyun basinda Reim ile mesafeyi korudugunuz surece ve ilk skiline yakalanmadigimiz surece isler yolunda gidebilir.
7
Kestrel Kestrel oyun basinda ozellikle silah gucunu tercih etmisse korkulmasi gereken bir kahraman haline geliyor bu yuzden oklarindan ne kadar uzak olursak bizim icin o kadar iyi olacaktir.
8
Krul Krul zaman gectikce ve kasildikca gelisen bir kahraman oldugu icin oyun basinda rahatsiz edilirse ve gelismesi engellenirse avantaj saglanabilir. Ayrica Krula karsi en onemli item olan Atlas Pauldron oldukca onemlidir.
8
Blackfeather Iyi gelismis bir Blackfeather durdurulamayan bir rakip haline gelebilir. Bu yuzden cok fazla gelismesine izin verilmemeli ve yine Atlas Pauldron oyunun ilk evrelerinde mutlaka cikilmalidir.
9
  No Threat
10
Skye Skye oyun basinda avantajli bir kahraman oldugu icin dikkat edilmesi gerekmektedir ilk yeteneginden kacildigi surece zorluk cikaracagini dusunmuyorum.

Türkçe Rehberler Üzerine Top

Herkese merhaba Meyra ben. Mainim support kahramanlar bunun yanı sıra ormancı rolünde de oynamaktayım. Şuan PoA (Süperliğin Zirvesi) seviyesindeyim. Bu oyundan ilk 2014 yılı içerisinde iOS cihazlar için çıkarıldığı tarihten yaklaşık 1 ay sonra haberdar oldum ve o zamandan bu yana belirli dönemlerde ara vermiş olsam da halen oynuyorum.

Vainglory oyunu henüz çok yeni. Türkiye'de yeni yeni oynanıyor. Türk oyuncular da sezonlar ilerledikce bir önceki sezona göre kendini geliştirmekte. Cok iyi Türk oyuncularımız var bu oyunu A'sından Z'sine bilen, kahramanları tanıyan, kahraman avantajlarını kullanabilen, her kahramanın buildine hakim olan kişiler tanıyorum. Ama genele baktıgımızda oyun bilgisi olarak eksiklerimiz olduğu düşüncesindeyim.

Oyun Türkiye'de yeni yeni oynanmaya başlandığı için Vaingloryfire bölümünde Türkçe olarak hazırlanmış kahraman rehberleri konusunda oldukça yetersiz kaynak bulunmakta. Hem bu yetersiz kaynak sayısını arttırmak amaçlı hem de mainim olan support kahramanlar konusunda bilgimi diğer Türk oyuncularla paylaşma amaçlı bu kahraman rehberleri serisine başlamak istedim. İlk olarak Ardan ile başlayıp diğer support kahramanlar Catherine, Fortress, Phinn ve daha sonra gelecek olan Lance ve Lyra için rehberler hazırlamak istiyorum. Sonra ki aşamada ise oynayabildiğim ve hakim olduğum ormancı kahramanlar için de rehberler hazırlayabilirim. Yolda oynayamadığım için hakim olmadığım kahramanlardan oldukça uzak duruyorum :) Umarım bu kahramanlarda yetenekli olan arkadaşlarımız rehber hazırlama konusunda istekli olurlar.


Hazırladığım rehberde Ardan yeteneklerine değindikten sonra ilk rehber çalışmam olduğu için genel olarak destek kahramanlarının oynanışı üzerine biraz daha yoğunlaşacağım bu kısımlarda kendi oyun tarzımdan da bahsedeceğim. Eksiklerim mutlaka vardır. Yorumlarınız benim için çok önemli.
Herhangi bir öneri, eleştiri veya soru için bana buradan mesaj yolu ile veya Twitter adresimden (@Meyra_VG) ulaşabilirsiniz.

DESTEK OLARAK ARDAN (GENEL BAKIŞ) Top

Zorluk: ORTA Konum: GEZİNME Rol: KORUYUCU

Ardan’ın savaştaki rolü genel olarak korumak. Yetenekleri çoğunlukla diğer müttefiklerini hızlandırmak, onlara geçici bariyerler sağlamak (A yeteneği). Ayrıca C yeteneği sersemletme ve kaçışı önlemek üzerine yoğunlaştığından müttefiklerin daha rahat düşmanı öldürmesini sağlıyor. Çembere aldığı rakiplerini diğer takım üyeleriyle cezalandırır, ayrıca bu yetenek kaçmak, Kraken'i almak gibi durumlarda yardımcı olur. Ardan'ın gözleri sürekli olarak müttefiklerinin üzerinde olmalıdır. A yeteneği ile müttefikini hızlandırıp rakibe daha fazla hasar vermesini sağlayabilir. Bu nedenle Ardan öldüren değil, öldürten konumunda savaşıyor.

JULIA'NIN HEDİYESİ (KAHRAMAN AVANTAJI) Top

JULIA'NIN HEDİYESİ



Ardan hasar aldığında eksik sağlığının %1 kadarıyla iyileşir. İyileşme asla alınan hasarın %75'ini aşamaz. Ardan enerji yerine 'İntikam' denilen sarı bir birim kullanır. İntikam zamanla birikir ve temel saldırılar, kritik vuruşlar ve yeteneklerle elde edilebilir. Ardan'ın enerjisi olmadığı için tüm bonus enerjiler (%5) ve enerji yenileme (%50) kristal güce dönüştürülür.

Bu kısımda anlatılmak isteneni özetleyecek olursak Ardan hasar almaya devam ettikçe sağlık yenilenmesi olur. Aldığı hasar arttıkça sağlık yenilenmesi de artar. Yani Catherine gibi bir rakiple eşit şartlarda birebir kaldığı durumda onu alt edebilme şansı vardır. Bu gibi durumlarda canınız azalsa da kaçmayın ve hasar uygulamaya devam edin çünkü devamında o sizden kaçmak zorunda kalacak :)

ÖNCÜ (A YETENEĞİ) Top

ÖNCÜ



Bir müttefike hızla koşup yakındaki düşmanlara zarar verip onları yavaşlatırken, hedefe bir hız takviyesiyle birlikte üç hareket hızın ve Ardan'ın bonus sağlığının %50 kadarı ile orantılı olan ikinci bir bariyer verir. Bir müttefik her hasar aldığında Ardan intikam kazanır. Bu yetenek Ardan üzerinde kullanılabilir ancak bariyer, hız takviyesi ve intikam kazanımı yalnızca yarısı kadar güçlüdür. Aşırı yükleme: Öncü bir müttefik üzerinde kullanıldığında %30 intikam verir.

Her seviye için 13 saniyelik bekleme süresi.

Vanguard dediğimiz yetenek bana göre Ardan'ın kilit yeteneğidir ve support olarak en çok tercih edilen kahraman olmasının sebeplerinden biridir. Bu yetenek sayesinde Ardan öyle önemli noktalarda müttefikine avantaj sağlar ki oyunu tamamen kendi takımı lehine çevirebilir. Bu yüzden bu yetenek oyun içinde gerek duyulmadıkça boş yere kullanılmamalıdır. Çünkü kritik durumlarda ihtiyaç duyulabilir.
Bu yetenek sayesinde Ardan takım savaşını başlatır, müttefikini ipten kurtarabilir veya kaçan düşmanları yakalamanızı sağlayabilir. Bu yetenek müttefik üzerinde kullanıldığı takdirde daha etkili olmaktadır ve müttefikin aldığı hasar kadar intikam biriktirir. Takım savaşı öncesinde bu yeteneği kullanarak takım savaşına başlamak tavsiye ettiğim bir oyun taktiğidir.
Ardan Vanguard yeteneğini müttefikine kullanarak duvarlardan geçebilir.
Skaarf gibi takımınızda ultisi hızlandıkça etkili olan kahramanlar varsa bu yeteneği Skaarf'ın ultisini desteklemek amaçlı kullanabilirsiniz. Bu yüzden gözünüz sürekli olarak müttefik üzerinde olmalıdır.
Özellikle kaçınılması gereken durum ise bu yetenek aktif değilse takım savaşına girmemek sizin lehinize olacaktır.

Aşağıda bir video paylaştım Vanguard yeteneğinin kullanımı güzel bir şekilde göreceğimiz bir video bu yüzden özellikle eklemek istedim video üzerinden demek istediklerim daha kolay anlaşılır. VGL'i (Vainglory League) takip ediyorsunuz umarım tavsiye diyorum kesinlikle harika hareketler görüyoruz bu turnuva maçlarında ve bir çok şey şey kapabilirsiniz :) Aşağıda ki video da 2016 VGL NA elemelerinden Team SoloMid - Noble Esports takımlarının maçından birisi. TSM benim her zaman favorim çok büyük fanlarıyım :P

TSM'in destek oyuncusu FlashX bize harika bir Ardan oynanışı izlettirdi tamamını izleyebilirsiniz ama bahsettiğim kısım 17. dakikanın ortalarında başlayan takım savaşından itibaren. Skaarf'ın sağlığı çok az kalıyor takım savaşı sonunda keza Ardan da aynı şekilde. Skaarf'ı Adagio öldürmeye çalışıyor ama nafile Ardan Skaarf'a öyle kritik anlarda Vanguard kullanıyor ki takım arkadaşı ölümsüzlüğünü ilan ediyor ve Adagio'yu düşürüyor. Devamı da var sonrasında Kraken ile kulelere yöneliyorlar yine aynı şekilde rakip takip Skaarf'a fokuslanıyor ama FlashX takım arkadaşının ölmesine izin vermiyor o sağlıkla 3 kill almayı başarıyorlar.


KAN İÇİN KAN (B YETENEĞİ) Top

KAN İÇİN KAN



Ardan, öne sıçrar ve hedefine yumruk atar. Bu kristal olduğu kadar silah hasarı da verir ve temel saldırı olarak sayılır. Kan için kan yalnızca Ardan %100 intikama sahip olduğunda kullanılabilir ve kullanıldığında hepsini tüketir. Kan için kan ek %25 silah ve kristal hasarı verir.

Ardan'ın bu yeteneği hasar veren bir yetenek olup doğru zamanda kullanıldığında çok güzel işler yapmaktadır. Ardan ormanda Stormguard Banner itemı ile daha fazla hasar verebilir hale gelmektedir. Oyun içerisinde daha attacker bir Ardan dizilimi yapıldıysa rakibe karşı büyük avantaj sağlar ve düşük armora sahip rakibe oldukça yüksek hasarlar verebilir. Aftershock veya Breaking Point tercih edildiği takdirde bu yetenek sayesinde daha attacker bir Ardan görmüş oluruz. Bu yeteneği ayrıca kritik noktalar içinde saklayabilirsiniz. Kraken çalmak buna bir örnektir.
Bu yeteneğin diğer bir stratejik kullanımı ise takım savaşı sırasında Atlas Pauldron Shiversteel gibi itemları aktif hale getirmek için kullanmaktır. Kullanmak istediğimiz rakibe yaklaşmak için iyi bir taktik olmaktadır. Hedef aldığımız rakibe yeteneği kullanıp birde üzerine Atlas kullanırsak hem hasar vermiş hem de gelen hasarı bundan sonrası için engellemiş oluruz.
Ardan'ın görüşü varsa uzak minyon kamplarına daha hızlı ulaşmak içinde bu yetenek kullanılabilir. Çünkü hedefinde ki minyona doğru sıçrar ve duvarlardan geçebilir.
Ayrıca bu yeteneğin bekleme süresi Ardan basit atağına devam ettikçe kısalmaktadır.

ZIRH ELDİVENİ (C YETENEĞİ) Top

ZIRH ELDİVENİ




Ardan, eldiveni sahaya atarak hedef alanın etrafında bir çeper yansıtır ve tam intikam gücü kazanır. Bu çeperi geçen düşmanlar sersemletilir ve kristal hasarı alır. Bir düşmanı başarıyla sersemlettiğinde Ardan intikam gücü kazanır. Ardan arenadan ayrılırsa intikam gücü hemen yok olur.

Ardan'ın ultisi bana göre en çok tercih edilen destek kahramanı olmasının bir başka nedenidir. Bu yetenek sayesinde Ardan takım savaşlarında büyük avantaj elde eder. Arenanın içine aldığı düşmanını yok etmesi kolaylaşır. Bunlar dışında kritik noktalarda kullanılan arena (Kraken, Gold Mine) düşmanları bertaraf etmek için tercih edilen bir taktiktir bu sayede düşmanlar Kraken veya Gold Mine'a yaklaşamaz.
Bu yeteneğin kullanımı tecrübe ile öğrenilecek bir durumdur. Oyun içerisinde bir çok kritik noktada kullanılabilmektedir.
Takım savaşı başlatmak için çok uygun bir tercihtir. Doğru zamanda kullanılan arena rakibi hazırlıksız yakalar ve rakibin tüm planlarını bozabilir.
Ardan bu yeteneği sayesinde duvarlardan geçebilir.
Kaçışlarda da kullanılmaktadır. Ardan ultisi sayesinde kendisine stratejik kaçış yolları açabilir. Rakibi arenanın sersemletme özelliğini kullanarak yavaşlatır bu sayede takım arkadaşları veya kendisinin kaçışı için kullanılabilecektir.

Değinmek istediğim bir başka kullanma şeklini ise bir video üzerinden anlatmak istiyorum.
Madem Zırh Eldiveni'nden bahsediyoruz bana göre bu yeteneği kullanışıyla efsaneleşen Nemesis Hydra Takımı support oyuncusu LostBoyToph'dan ve onun efsane arena hareketinden bahsetmezsem bu kısım eksik kalırdı. Aşağıda ki video üzerinden LostBoyToph'un neler yaptığını izleyeceğiz. Videoyu durdurarak izlemenizde fayda var.

Videonun 1. sn de Ardan Vanguard'ını (ilk yetenek) takım arkadaşı Petal'e kullanıyor. O kısımdan sonra karşı takımda ki Skye çok iyi pozisyon alarak Petal ve Ringo'yu neredeyse eritmiş. Sonrasında Ardan kuleye kaçmaya başlıyor aynı zamanda yön değiştirerek Skye'ın A yeteneğinden kaçmayı başarıyor. 14. sn de de arenasını açıyor. Burda rakip takım Ardan'a vurarak kulenin menziline girdiği için kule direkt rakip takım oyuncularını hedef alıyor. Skye arenanın duvarına çarpıyor ve sersemliyor. Nasıl bir noktada Gauntlet açıldığı bu yüzden önemli tam olarak Skye'ın üstüne denk geliyor arena. Sersemledikten sonra rekleks blok kullansa da pek faydası olmuyor bunun ve kule 2. vuruşta daha fazla hasar vererek öldürüyor. Sonrasında ise Fortress arenanın içinde kaldığı için kule Fortress'a yöneliyor. Burada Ardan basit atağına devam ediyor Fortress vurmaya devam etse de kahraman avantajı sayesinde Ardan'ın sağlığında yenilenme oluyor finalinde ise biraz minyonların biraz da kulenin sayesinde Ardan oradan 2 kill almayı başarıyor. Buradan çıkaracağımız sonuç doğru yerden kullanılmış bir yetenek sizi ipten kurtarır hatta oyunu lehinize çevirebilir. Tabi bu videoda LostBoyToph gibi profesyonel oyuncuyu da es geçemeyiz. Bana çok şey katıyor bu oyuncuları izlemek.

Dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta var. Bu yeteneği kullanmadan önce rakibin Reflex Block veya Crucible kullanıp kullanmadığını dikkatlice izlemek gerekir. Blackfeather gibi kahramanlar ultileri sayesinde bu arenadan kolaylıkla kaçabilmektedir. Bu yüzden bu yeteneği kullanmak için en uygun zamanı beklemeliyiz.

SUPPORT KAHRAMANLAR NASIL OYNANIR (GENEL STRATEJİLER,TAKTİKLER VE ÖNERİLER) Top

Destek rolünde oynanan kahramanlar için daha önce hazırlanmış bir rehber olmadığından dolayı daha genel bilgiler vererek başlamak istedim.

İlk dikkat edilecek ve oyunun gidişatını değiştiren durum başlangıçtır. Başlangıçta ki takım hızınız sayesinde elde edilen avantaj çok önemlidir.
Genel olarak oyuna Backler dediğimiz kendi tarafımızda ki ilk ikili minyonlardan başlamakta fayda var ki ormancının bi an önce 2 level olması için. (Ama takımımızda Taka gibi başlangıçta güçsüz kahramanlar varsa başlangıç marketin orada ki minyonlar olabilir.) Minyona ilk vurması gereken supporttur bunu bildiğimizi varsayıyorum. Çok hızlı olmalıyız başlangıçta 45. saniyede markete girmiş olmak gerekli. Ve markete girmeden önce ormancı rolünde oynayan 2 level olmalı. Bu kısımda en büyük rol supporta düşüyor o ormancıyı kastıracak mesela markete gelmeden ormancının 2 level olması için son vuruşta minyondan uzak olursa çalılara girerek, ormancı daha çabuk level alır. Markete girişte Flare Gun çok önemli orada ki pusu sizi oyundan düşürebilir bu yüzden support oyuna flare ile başlamalı. Bu sırada ormancının yapması gereken marketten karşı ormancının buildine göre ilk savunma, daha fazla silah gücü veya yetenek gücü yüklenip support ile baskın yapmaktır. İki level olmadan takım savaşına girmek gibi hata yapmayalım :) Karşı da erken oyunda güçsüz geç oyunda çok güçlü bir kahraman varsa Krul gibi, hız daha da önem taşıyor karşı ormancıyı kastırmamak çok önemli. İlk karşılaşmada karşı takımdan birini veya ikisini öldürürsek oyunu kazanmak adına çok büyük avantaj olur. Sürekli karşı ormana hakim olabiliriz demektir bu durum bunun için takım savaşını aldıktan sonra kendi minyonlarına devam etmek yerine direkt olarak karşı ormana geçilmeli hatta yeniden doğup geldiklerinde bir pusu daha yapıp iyice oyundan düşürebiliriz. Tabi bunları yaparken karşı takımın yolcusunun ormanda olup olmadığını da dikkat etmeliyiz bu noktada yolcunun görevi rakibini görmediği anda yolda, takım arkadaşlarını uyarmalı.

Ardan oyun sırasında gerekli durumlarda yola da çıkmalıdır. Yolcu arkadaşının yanında kalarak daha çok gold kazanabilir, daha hızlı level alabilir. Baskınları önlemek adına yolda ki çalılara Scout Trap veya Flare Gun kullanabilir. Yolda herhangi bir baskın veya rakibe pusu durumunda Vanguard yeteneği oldukça önemlidir. Bu yeteneği ile takım arkadaşını baskından kurtarır veya pusu sırasında takım arkadaşını hızlandırıp ona bariyer sağlayabilir.
Destek kahramanları her zaman en önde durmalı hasarı üzerine çekmeye çalışmalıdır. Böylece müttefikinin daha az hasar almasını sağlar.
Ve son olarak bir konudan bahsetmek istiyorum bence çok önemli bir konu buda. Support ve aldığı itemlar. Supportun çıktığı itemlar takım için çok önemli bunu biliyoruz. Takım savaşında doğru yerde basılan fountain telef aldırabilir bunun gibi mesela. Supportun takımı için can damarı item Fountain of Renewal, ilk tamamlanması gereken de budur. Karşı takıma göre evet buildi dağıtabilir veya başlangıçta Stormguard Banner alabilir ama fountainı erken tamamlaması her zaman avantajdır. Ucuz diye ilk Crucible veya Shiversteel almak çok büyük hata olur. Support karşı takıma göre Silah Gücü (WP) için Atlas Pauldron Yetenek Gücü (CP) stun, silence için Crucible'a Fountain of Reneval'den sonra geçebilir. Hangisi tercih edeceği takımının en çok kimden hasar aldığına bağlıdır. Ve en kritik nokta bu itemları doğru yerde kullanmak.

DESTEK İTEMLARI NE ZAMAN KULLANILMALIDIR Top

Fountain of Renewal Erken oyunda çıkılması gereken item olmakla birlikte destek rolünde ki kahramanlar için kilit itemlardan biridir. Takım savaşları sırasında doğru yerde kullanılan Fountain oyunu çevirebilir. Erken kulanılan Fountain ise oyunu bitirebilir. Bu yüzden Fountain'a ne erken ne de geç basılmalıdır. Doğru yer genellikle müttefikinin sağlığının dörtte birinin veya daha azının kaldığı durumlar olmaktadır. Sağlık ne kadar az ise Fountain ile gelen iyileşme o kadar fazla olmaktadır. Başta da dediğim gibi Ardan'ın gözleri sürekli müttefiklerinde olmak zorundadır.

Atlas Pauldron Atlas müttefikten ziyade rakip takım için çıkılan bir itemdır. Silah gücü çıkmış olan rakibe yaklaşıldığı anda kullanılması gerekmektedir. Atlas rakibin verdiği hasarı azaltır bu sayede takım savaşı sırasında en çok korkulan silah gücü uzak dövüş kahramanları bir anda etkisiz hale gelir.

Crucible Oyunda ultisi stun, silence şeklinde olan veya alan hasarı veren, birden çok müttefiki etkileyen rakiplere karşı mutlaka kullanılması gereken bir itemdır. Çeşitli kahramanlara karşı kullanım zamanı farklılık göstermektedir. gibi ultisinin geleceğini görebildiğimiz ve stun etkisi olan kahramanlar ultisini kullandıktan 2-3 sn sonra ultiye maruz kalmadan kullanılmalıdır. gibi birden çok müttefiki etkileyen kahramanlara karşı hasar başladığı anda, gibi kahramanlara karşı ultiden etkilenmeden 2-3 sn önce Crucible kullanılmalıdır. gibi kahramanlara karşı ise ultiden 1-2 sn önce kullanıldığında etkili olmaktadır.

Warhorn Warhorn oyunun durumuna göre bazen savaşı başlatmak bazen de bitirmek için kullanılabilir. Hazırlıksız bir takım savaşı başlamak üzere ise kaçış için en etkili alternatiftir. Tam tersi rakip takım için hazırlıksız bir savaşı başlatmak için tercih edilebilir. Toplu halde düşmana fokuslanılmasını sağlar ve düşmana kaçmak için pek fırsat bırakmaz.


Scout Trap ve Flare Gun Ardan ve diğer destek kahramanları için çok önemli olan bu iki item harita üzerinde görüşünüzün olmasını bu sayede de size büyük avantajlar sağlar. Kritik noktalara koyulmuş Scout Trap'ler ve uygun zamanda kullanılmış Flare Gun'lar oyun kazandırır. Ayrıca yeri gelmişken sloganımı hatırlatmak isterim "Her Yer Mayın Her Yer Flare" :)

Quick Comment (4) View Comments

You need to log in before commenting.

Quick Comment (4) View Comments

You need to log in before commenting.

VaingloryFire is the place to find the perfect build guide to take your game to the next level. Learn how to play a new hero, or fine tune your favorite VG hero’s build and strategy.

Copyright © 2019 VaingloryFire | All Rights Reserved